Kasteel Wannegem park 1   Kasteel Wannegem park 2

Daar is de lente, daar is de zon. Bijna, maar ik denk dat ze weldra zal komen. De Fallus Impudicis staat al in bloei en de blaadjes krijgen bo-omen. Een ideale tijd - kortom - voor a walk through the park. Helaas kan dit niet in dat van het kasteel van Wannegem-Lede. Weten jullie trouwens dat dit kasteelpark ooit een internationaal vermaard voorbeeld van 19de eeuwse tuinarchitectuur was ?

De landschapstuin ontstond in de 18de eeuw in Engeland en maakte gebruik van natuurlijke glooiingen en waterpartijen in het landschap. In de 19de eeuw maakte deze tuinstijl ook furore op het vasteland onder invloed van de Franse filosoof Jean-Jacques Rousseau. Volgens hem moest de mens terugkeren naar zijn natuurlijke staat. In de tuinarchitectuur vertaalde dit zich in de verwerping van de formele Franse tuin en een voorkeur voor natuurlijk aanvoelende parken, een tendens waarop kasteelheer Alphonse Baut de Rasmon (1756-1833) (zie: https://www.hultheim.be/index.php/kruishoutem/krasse-kruishoutemnaren/6-alphonse-baut-de-rasmon-1756-1833) nadrukkelijk inspeelde op de heuvelrij tussen Wannegem en Lede.

 Kasteel Wannegem park 3

                                                                                                 (foto copyright Facebook Wannegem Feest)

Zeer belangrijk in het kasteelpark van Wannegem-Lede was het idee van grenzenloosheid. Boompartijen ontrokken ofwel het omgevende landschap aan het oog om 'lelijke' vergezichten te verbergen, ofwel lieten ze openingen, zodat de omliggende weiden en landerijen het verlengde werden van het park. De weg van Wannegem naar Lede tussen park en grote vijver was in die optiek geen begrenzing van,  maar juist een element in het park, waartoe ook de vijver met het eilandtempeltje behoorde. Parkmonumenten als deze tholos (zie: https://www.hultheim.be/index.php/kruishoutem/kruishoutemse-curiosa/45-het-eilandtempeltje-wannegem-ledestraat-wannegem-lede) droegen bij tot het ideaalbeeld van een utopische wereld, het dromerige doel van Alphonse Baut de Rasmon (tekst op basis van tekst Chris Bogaert en Kathleen Lanclus op website Inventaris Onroerend Erfgoed).

Info bij: