Sint-eligiuskerk-1927.png   Architect-Nicolas-Croquison.png

                            Links: de Sint-Eligiuskerk in 1927. Rechts: Pierre Nicolas Croquison; de Kortrijkse architect van de Kruishoutemse kerk.

 

De Sint-Eligiuskerk van Kruishoutem wordt gerenoveerd. Dit is niet de eerste keer. De laatste, grondige restauratie dateert van iets meer dan een kwarteeuw geleden. Het gebouw stond in 1997 vanaf juni maanden lang in de steigers. De gevels werden toen gezandstraald en hervoegd. De witsteen rond de kerkramen werd vervangen. Op donderdag 27 november 1997 kreeg de kerktoren vier nieuwe wijzerplaten. Ze worden door een centrale moederklok mechanisch aangestuurd. Over een periode van 15.000 jaar zou dit een afwijking van amper één seconde geven. Dit is alvast een geruststelling voor onze nazaten.

De huidige herstelbeurt concentreert zich op het dak, de toren en het portaal aan de hoofdingang. Voorziene duur van de werken: 1 jaar. Hinder wordt niet verwacht buiten de inname van de parking die dienst zal doen als werfzone

De neogotische Sint-Eligiuskerk werd voltooid in 1855 en kwam in de plaats van een romaans exemplaar dat te klein was geworden voor de massale volkstoeloop van toen; op zondag waren er vier erediensten voor in totaal 4.000 gelovigen die moesten recht staan! In 1852 werd beslist om een volledig nieuwe kerk op te trekken. Architect was Pierre Nicolas Croquison (1806-1887), verantwoordelijke voor het neerpoten van tal van neogotische mastodonten, vooral in West-Vlaanderen: Izegem, Dentergem, Egem, Bossuit, Wevelgem, Sint-Kruis-Brugge, Kortrijk (Sint-Rochus). 

 

Zie: