Het kasteel van Wannegem-Lede, ook gekend als 'le petit Trianon', haalde op het jaareinde van 2012 de pers. Over de geschiedenis van dit statige 'maison de campagne' en bijhorend park, berichtte Hultheim al in de zomer van 2010 (zie rubriek Kruishoutemse Kronieken, juli-augustus 2010: '225 jaar Kasteel van Wannegem-Lede').

28.12.2012 Kasteel van Wanneghem

Toen al stond het domein te koop. De eigenaar, een West-Vlaamse jeansfabrikant, was dermate ontstemd omwille van de gerechtelijke problemen die hij zich bij de renovatie op de hals had gehaald dat hij het in 2007 te koop had gesteld. Vraagprijs: 12 miljoen euro. Blijkbaar was dit bedrag - net zoals de lonen en vervangingsinkomens - aan de index gekoppeld. In zijn artikel 'Verwen jezelf met een kasteel' in 'Het Laatste Nieuws' van vrijdag 28 december 2012 wist Thomas Vandewalle immers te melden dat de vraagprijs intussen is gestegen tot een slordige 13,9 miljoen euro. Voor deze aardige som krijgt de koper uiteraard heel wat terug: een gerenoveerd kasteel, veertien hectaren parktuin (ooit een unicum in Vlaanderen), orangerie, serre, hovenierswoning, koetshuis en paardenstallen.

De info had de journalist gehaald op een gespecialiseerde website van de 'Kasteel Group Benelux': www.kasteelforsale.be. Een bezoek aan deze site is de moeite waard, alleen al omwille van de mooie foto's. Het bouwjaar wordt er evenwel verkeerdelijk aangegeven. Het kasteel werd niet in 1758 opgetrokken, maar in 1785-1786.

Tekst: Edwin De Borggraeve. Foto: archief Raoul De Bel.

Zie ook: