Door het helse winterweer zag het bestuur van Nokere Koerse zich genoodzaakt de 68ste editie van zijn vermaarde wielerwedstrijd af te lasten. Een zichtbaar ontgoochelde koersdirecteur Rony De Sloovere verklaarde voor de AVS-camera dat de veiligheid van de renners door de talrijke stuifsneeuwophopingen niet kon worden gewaarborgd. Een opdoffer voor de bestuursploeg, voor de wielerliefhebbers en de plaatselijke neringdoeners.

13.03.2013 Nokere koerse sneeuw op parcours

Foto van dinsdag 12 maart 2013 - Anzegemsesteenweg op 2 km. van de aankomst (copyright website Nokere Koerse)

In de pers was er sprake van een haast historisch curiosum, nl. de allereerste afgelasting van Kruishoutems Mooiste. Maar … klopt dit wel ? Is deze annulatie inderdaad een primeur ? Het antwoord is: ja en neen.

Rond de kerktoren van Nokere werd een eerste keer gekoerst in 1944 met meteen een klasbak als winnaar, wereldkampioen Marcel Kint. In 1959 ging de intussen fel gesmaakte wielerwedstrijd een eerste keer niet door, omdat net dan de macadamweg (Waregemsestraat) ‘tussen de Konijntjes en den Nieuwhoek’ werd aangelegd. Drie jaar nadien - in 1962 - was onenigheid ontstaan in de toenmalige bewindsploeg (’t Levende Sport) en was er voor een tweede maal geen koereur te zien in Nokere. Het jaar daarop stond een nieuw bestuur (Nokere Sport) klaar om de fakkel over te nemen. Twee leden ervan, voorzitter Marc Van Cauwenberghe en schatbewaarder Roger Marlier, zijn beiden een halve eeuw later trouwens nog steeds essentiële steunpilaren.

Is het de eerste keer dat Nokere Koerse wegens het slecht weer wordt afgelast ? Ja. Is het eerste keer dat de wedstrijd niet doorgaat onder het huidige bestuur ? Ja. Maar, is het de allereerste annulatie zoals de pers suggereert ? Neen dus.

In 1960 én in 1963 kwam Nokere Koerse telkens dubbelsterk terug met hernieuwd enthousiasme en met een mooie winnaar, Gilbert De Smet in 1960 en de Kruishoutemse Vuelta-winnaar Frans De Mulder in 1963. Moge het bestuur uit zijn eigen verleden inspiratie halen en moed vatten. Op naar een prachteditie in 2014 !

Zie: www.nokerekoerse.be en KINDS Lieven, ‘Nokere Koerse’, van Vlaamse kermiskoers tot internationale semiklassieker …, Jaarboek Hultheim, 2003, p. 120-126.