Op Pasen vieren we 100 jaar Ronde van Vlaanderen (97ste editie). Spijtig genoeg passeert de sportieve processie van renners en claxonnerende volgwagens niet over Kruishoutemse wegen.

Tot drie maal toe wist een Nokerse coureur in ‘Vlaanderens Mooiste’ bij de eersten te eindigen. Tot drie maal toe greep hij naast de zegebloemen. Jules Lowie reed nog maar enkele maanden bij de profs, toen hij in 1935 in apocalyptische weersomstandigheden solo Wetteren binnenstormde … helaas met een halve minuut achterstand op zes vluchters. Winnaar werd Louis Duerloo, twee jaar voordien nog Belgisch kampioen. Jules bolde als zevende over de meet. Datzelfde jaar debuteerde hij in de Tour de France, werd vijfde in de eindstand en derde in het bergklassement. In 1938 won hij Parijs-Nice.

Jules Lowie op de schouders gedragen na zijn spectaculair debuut in de Tour de France van 1935.

Jules Lowie op de schouders gedragen na zijn spectaculair debuut in de Tour de France van 1935.

Hardrijder en berggeit Lowie had één levensgroot probleem; hij sprintte als een strijkijzer. Het duurde tot 1941 vooraleer hij nog ’s zijn neus aan het venster stak in de grootste wielerklassieker van Vlaanderen. Met een voorsprong van bijna 2 minuten spurtten dat jaar zeven renners naar de zege. Wetterenaar Achiel Buysse won in eigen gemeente (zijn tweede van drie overwinningen in de Ronde). Jules werd zevende.

In 1942 lag den arrivée in de Gentse wintervelodroom (voorloper van 't Kuipke). In een selecte kopgroep van zes vlamde Jules de sintelbaan in het Citadelpark op. Daar plaatste Briek Schotte een ultieme jump en won. Jules werd vijfde. Het zou zijn beste resultaat zijn in de Ronde van Vlaanderen.

Jules Lowie werd geboren in het jaar dat de Ronde van Vlaanderen voor het eerst werd gereden. Op 6 oktober aanstaande zou hij 100 zijn geworden. Hij stierf veel te jong, in 1960. Hultheim brengt aan deze Kruishoutemse krachtpatser op de fiets een passende hommage in het jaarboek 2013.

Hij was trouwens niet de enige Kruishoutemnaar die Top Tien reed in de RVV. In 1919 reeds was Aloïs Verstraeten, eén van de allereerste Flandriens, zevende geworden, weliswaar met 14 minuten retard op 'Ritten' Van Lerberghe, den Doodrijder van Lichtervelde. In 1925 legde Adolf Van Bruane beslag op de vijfde plaats. In 2001 won de Italiaan Gianluca Bortolami de spurt van een groepje van acht. Chris Peers was zesde. 

Tekst: Edwin De Borggraeve. Foto: archief Hultheim.

Zie ook: Kruishoutemse Kroniek april 2008: Jules Lowie, de Flandrien van Nokere’.