De enige, nog overlevende ommegang in Kruishoutem bestaat 150 jaar. De processie gaat te Lozer jaarlijks door op de eerste zondag van mei langs de kapelletjes in de schaduw van de O.L. Vrouw van Bijstandskerk. De zeven staties beelden de zeven Smarten of Weeën van de Heilige Maria uit.

ommegang lozer  O.L. Vrouw van Bijstandskerk

In het jaar 1863 schreef Benedictus De Smet, de eerste pastoor van Lozer, in het Liber Memorialis: “7 kapellekens der 7 weeën van Maria op het kerkhof, 700 franken. Den 15 September wijding van de 7 kapellekens door den zeer eerw. Heer De Meester, deken van Audenaerde”. Deze korte notitie markeerde het prille begin van Lozermei. Opvallend dat de eerste bidweg niet in mei, maar in september doorging. Lozermei begon als Lozerseptember ! De inzegening op die datum was geen toeval; net dan gedenkt de katholieke kerk de zeven Smarten of Weeën van Maria. Reeds in 1867 werd de processie op de kalender verplaatst naar de meimaand.

In 1885 kwam de Lozerse Stefanie De Clercq ‘mirakuleus’ genezen terug uit Lourdes. Lozermei kreeg daardoor een enorme boost. Van heinde en verre kwam men dienen tegen alle mogelijke ziekten, vooral tegen stuipen en krampen. Het succes bleef decennia lang onaangetast. In 1958 overrompelden op de tweede zondag van de ommegang meer dan 2.400 bedevaarders het dorp.

Aan dat aantal komt men vandaag de dag niet meer. Maar Lozermei wist te overleven. De volgende afspraak is op zondag 5 mei aanstaande. Pastoor Raf Latoir nodigt u graag uit voor de H.Mis om 10u30' en de processie langs de zeven staties om 14u30'.

 

Zie: DE BORGGRAEVE Edwin, Het mirakel van Lozermei, Jaarboek 2009, p. 216-243, ‘Meimaand Mariamaand: de bedevaart naar Kerselaere en Lozermei’, Kruishoutemse Kroniek mei 2009 en de rubriek Krasse Kruishoutemnaren, Stephanie De Clercq.