Op zaterdag 1 juni wordt in aanwezigheid van Vlaams Minister van Openbare Werken en Mobiliteit Hilde Crevits door burgemeester en schepenen het fietspad langs de Olsensesteenweg ingehuldigd. De werkzaamheden startten aan de Keimolen in augustus 2012 en zijn ondanks de barre winter na amper 10 maanden voleindigd.

Merkwaardig toch dat langs vele Kruishoutemse gewestwegen fietspaden ontbreken. En zeggen dat dit reeds meer dan een eeuw geleden een ‘hot item’ was ! Dat blijkt overduidelijk uit een brochure van velo-club  ‘Rap en Knap’ uit Cruyshautem anno 1911. Lees hierover de Kruishoutemse Kroniek van juni 2013: Wielrijders. Hoerah !’.

Olsenesteenweg anno 1949

                           De Olsensesteenweg op 2 februari 1949. Het fietspad is rechts.

Olsenesteenweg anno 2013

                                              64 jaar later. Het fietspad is links.

Met het project langs de Olsensesteenweg is trouwens een vroeger mistasten rechtgezet. Een foto van 2 februari 1949 ter hoogte van café ’t Sterreke richting Olsene (actueel in de omgeving van Tankstation Lion en Garage Frank) vertoont rechts van de toenmalige macadam een afgescheiden rijstrook voor tweewielers. Deze verdween nadien onder het asfalt. Door de inhuldiging van het nieuwe fietspad op 1 juni is dit euvel hersteld.

Volgens Robrecht Bothuyne, schepen van o.a. openbare werken, komt vermoedelijk in 2015 de Nazarethsesteenweg aan de beurt, daarna de Waregemsesteenweg. Intussen fietst de véloclub van Okra Kruishoutem langs onze wegen onder het motto 'Rap en Knap'. Onnodig te zeggen waar ze (terecht) hun inspiratie vonden...

Naschrift: wegens de regeringsonderhandelingen betreffende de onderwijshervormingen moest Vlaams minister Hilde Crevits noodgedwongen haar kat sturen naar de plechtige inhuldiging. Deze fietste gezwind mee. 

 

Zie ook:

  • DE BORGGRAEVE Edwin, Fietspadperikels, Jaarboek Hultheim 2012, p. 174-183.

  • Wielrijders. Hoerah!, Kruishoutemse Kroniek, Eierdopje juni 2013.