Nationale Feestdag, de abdicatie van Koning Albert II en de troonsbestijging door Koning Filip (Philippe) I. Een Historische Dag. Onze Hultheim reporter toerde door Kruishoutem om te zien hoe onze gemeentegenoten hiermee omgingen. Rustig, was het verdict. Zeer rustig. Waren alle Kruishoutemnaren naar Brussel vertrokken voor de nationale défilé ? Of hadden ze zich in de koele rust van hun huizen teruggetrokken ? Hier en daar wel een barbecue-geurtje, maar voor de rest lag de zonovergoten Eiergemeente er inderdaad verlaten bij, met merkwaardigerwijze weinig tot geen tricolores aan de huisgevels. Ondanks een doorgedreven speurtocht konden slechts vijf Belgische vlaggen worden gespot; vóór het politiekantoor, aan Lozer Kasteel, bij Bakker Raes, aan de parking van Ristorante Italiana Da Marianna en een laatste - van een ironisch toeval gesproken ! - bij herberg ’t Hof van Vlaanderen aan de Marolle.

Vlag Belgie Koning Albert Filip

Veel werd goedgemaakt door het initiatief van de plaatselijke 'gestelde lichamen'. Vanuit zijn vakantieverblijf (waarvan we het adres omwille van privacyredenen niet kunnen vrijgeven) had burgervader Joop Verzele de opdracht gegeven een gelegenheidsvlag aan het gemeentehuis te hijsen. In een speelse bries wapperde den drapeau met zwart-geel-rood motief en de vermelding van de twee royale namen in het Kruishoutemse zwerk.

Van waar komt trouwens de Belgische driekleur ? Bij de onafhankelijkheidsstrijd tegen de Nederlandse Koning Willem I werd in 1830 aanvankelijk de Franse tricolore gebruikt ! Op voorstel van Lucien Jottrand (1804-1877), krantenredacteur en kennis van onze Kruishoutemse Charles-Louis Spilthoorn, werd gekozen voor de kleuren van het oude hertogdom Brabant: zwart, geel en rood. Dit waren in 1789-1790 ook de kleuren van de Brabantse Omwenteling geweest (zie vlag links onder). In 1831 nam het Nationaal Congres de driekleur op in de Belgische Grondwet, maar legde de richting en de volgorde van de kleurstroken niet vast. Vandaar dat nog gedurende enkele jaren zowel het horizontale (zie vlag rechts onder), als het verticale model naast elkaar werden gebruikt. Uiteindelijk koos België voor de verticale versie.

Vlag BE Brab omwenteling           Vlag BE

Tekst en foto: Edwin De Borggraeve