Wie zich te Kruishoutem in de Ommegangstraat van de pomp aan ‘t Hoge richting woonzorgcentrum Sint-Petrus begeeft, heeft het ongetwijfeld gemerkt. Door de kaalslag van een aantal rijwoningen aan de linkerkant is wat overblijft van de vroegere brouwerij Coolsaet in het straatbeeld gekomen. Het pand is privé-eigendom. Wil dit respecteren.

brouwerij-Coolsaet

Het gebouw met paardenmolen werd opgetrokken omstreeks 1860. Met de installatie van een stoomketel en de aanbouw van de hoge bakstenen schoorsteen werd het omgevormd tot stokerij op het einde van de jaren 1880. Beginjaren 1900 werd het een brouwerij.

Bierbrouwer Marcellin Goeminne was burgemeester van Kruishoutem van 1896 tot 1926. Zijn zoon Alfred nam het bedrijf over in 1911. In 1921 kwamen vader en zoon Goeminne op politiek vlak lijnrecht tegenover elkaar te staan. Alfred kwam met een eigen partij op tegen zijn pa. Blijkbaar vergat hij bij de gemeenteraadsverkiezingen het bolletje naast zijn eigen naam rood te maken, want hij haalde geen enkele stem ! Gedesillusioneerd verkocht hij de brouwerij en verliet Kruishoutem.

tafelbier-coolseat

In 1929 kwam de zaak in handen van de familie Coolsaet. Marcel brouwde in 1963 het laatste vat. Wie graag bier drinkt, moet veel plassen; Marcels zoon, Bo(udewijn), werd uroloog.

Zie: