Zijt gij ook zo 'toppezot' van Nokere Koerse ?

Welnu dan, u bent niet alleen ! Ook wielerverslaggever Michel Wuyts weet 'Kruishoutems Mooiste' te pruimen. In zijn boek ‘Land van de koers’  noteerden we zijn lofzang op de 'Vlaamse Primavera' die dit jaar 70 lentes jong is en dus haar platina jubileum viert: “Heel wat World Tour-ploegen zakken maar al te graag af naar deze pittige semiklassieker die altijd op woensdag plaatsvindt. Het is de Belgische afspraak bij uitstek. Van de 66 edities werden er slechts vijf niet door een Belg of een Nederlander gewonnen. Deze koers werd voor het eerst georganiseerd in 1944, als eerbetoon aan Jules Lowie, de Nokerse winnaar van Parijs-Nice in 1938.

Grote-Prijs-Jules-Lowie-27-april-1949Nokere Koerse, toen nog Grote Prijs Jules Lowie, op 27 april 1949 (www.nokerekoerse.be)

Nokere Koerse heeft een zeer gedreven bestuur dat hogerop wil. Het doet er ook veel voor en heeft er veel voor over. Nokere heeft een mooie dorpskern. Het mooie is dat Nokere Koerse die dorpskern helemaal benut door daar rondjes in te lassen. De aankomst ligt op de heraangelegde ‘kassei’. Het is een sprint die nooit liegt. Je moet al de finishfoto’s eens bekijken. De winnaar wint daar altijd afgetekend. Als Steegmans wint, is dat met fietslengten verschil. En dat zie je daar jaar na jaar gebeuren. Het probleem voor Nokere Koerse is dat er in die regio al zoveel koersen met allure zijn. Zoals bijvoorbeeld Dwars door Vlaanderen - waarvan een deel van Nokere Koerse ook in het parcours ligt - en de E3 Harelbeke.” (WUYTS Michel  en VLAEMINCK Stijn, Land van de koers’, uitgeverij Borgerhoff & Lambrigts, 2013, p.14).

In 1944 - 70 jaar terug in de tijd - ging Nokere Koerse voor het eerst door. De winnaar was meteen een knaller: nationaal (1939) en wereldkampioen (1938) Marcel Kint. In 1964 - 50 jaar geleden - won Robert De Middeleir. Het werd na Omloop het Volk twee jaar voordien zijn grootste overwinning. In 1989, 25 jaar geleden, zegevierde Rik Van Slycke. Rik haalde verder nog de zegebloemen in het Kampioenschap van Vlaanderen te Koolskamp (1992). Who’s next this year ?

Zie ook: