Op woensdag 26 maart krijgt Waregem Hoog Bezoek. Barack Obama, de 44ste president van de Verenigde Staten, komt zijn respect betuigen aan de 368 Amerikaanse soldaten, die er rusten op het Flanders Field American Cemetery. Ze sneuvelden op het einde van de Eerste Wereldoorlog. Jaarlijks worden ze einde mei op Memorial Day in ere gehouden. Minstens twee bestuursleden van Hultheim zongen als kind op deze plechtigheid The Star-Spangled Banner.

amerikaans kerkhof waregem  barack-obama

De Yankees werden pas op het einde van de Grooten Oorlog ingezet op het Europese vasteland. Twee divisies speelden een belangrijke rol bij de bevrijding van onze regio: the 91st US-Division, die via de Spitaelsbossen (waar de militaire begraafplaats werd aangelegd) naar Oudenaarde oprukte. En the 37th US-Division die op Allerheiligen 1918 vanuit Olsene Kruishoutem bevrijdde. Tussen beide Amerikaanse legereenheden in opereerden de Fransen, die Nokere ontzetten op 31 oktober.

De bevrijding van Kruishoutem gebeurde niet zonder slag of stoot. De terugtrekkende Duitsers boden gedurende een volle dag weerstand vooraleer richting Schelde te vluchten. Tijdens haar offensief van 25 oktober tot 1 november 1918 telde de 37ste Divisie maar liefst 1.247 gewonden en 401 doden. 152 daarvan vonden een rustplaats op het Amerikaans Kerkhof te Waregem. 22 van hen sneuvelden in Kruishoutem.  Denk ‘s aan hen als Barack Obama hen zijn respect betoont. 

Zie ook:

  • DE BORGGRAEVE Edwin, Wereldoorlog I: de bevrijding van Chrysanthen op Allerheiligen 1918, Jaarboek 2004, p.144-186.
  • Ze sneuvelden voor ons, Kruishoutemse Kroniek, Eierdopje november 2011, p.19.