Leo-Van-Gheluwe

Op dinsdag 4 augustus 1914 vielen de Duitsers België binnen en was de Eerste Wereldoorlog een feit. Leo Van Gheluwe hoefde het niet meer mee te maken. Hij overleed - doof en blind - te Gent exact drie weken voordien, op dinsdag 14 juli.

Geboren in 1837 in deelgemeente Lede, was Leo reeds als kind een muzikaal talent. Aangemoedigd door zijn neef, de toen beroemde componist François-Auguste Gevaert uit Huise, trok hij op 19-jarige leeftijd naar het Gentse Conservatorium. Een prille stap voor wat een mooie carrière zou worden als toondichter en conservatoriumdirecteur. Van Gheluwe bewoog zich in illuster artistiek gezelschap (Richard Wagner, Peter Benoit, Julius Sabbe, Karel Miry, Prudens van Duyssche, Emmanuel Hiel, Julius Vuyslteke, …) en behoorde tot het topkransje van de Vlaamse kunstenaars van zijn tijd. Nu is hij volkomen vergeten, ondanks een aardig oeuvre met meerdere cantates, een opera, drie missen, een requiem en een Te Deum.

Op zondag 14 september 2014 gaat Open Monumentendag door in de Sint-Dionysiuskerk te Lede, waar Leo zijn eerste lessen kreeg op harmonium. Een tentoonstelling over de kerkschatten, het gerestaureerde orgel en over deze vergeten componist wordt die dag vervolledigd met een mini-concert op basis van zijn werken. De organisatie is een samenwerking van Hultheim, de kerkraad Sint-Dionysius van Lede, het Sint-Machutuskoor van Wannegem-Lede en de Feestcomités van Wannegem en van Lede.

Zie: Leo Van Gheluwe, de vergeten toondichter van Lede (1837-1914), Kruishoutemse Kroniek, Eierdopje juni 2014, p.19.