Het is amper te geloven, en bijna zo straf als een café zonder bier, maar helaas des te waar ! De Sint-Machutuskerk van Wannegem heeft geen preekstoel !

E.H. Pastoor Guy Verbrugge vermeldde in het ‘Liber Memorialis’ dat het gestoelte op vrijdag 10 maart 1967 werd verwijderd: “Afbraak van de preekstoel, vervanging van de lege plaats door cementtegels. De preekstoel werd afgebroken omdat hij volgens schatting totaal waardeloos was, gans in het plaaster was, met gebroken beelden, en reeds begon af te brokkelen. De heer burgemeester J.B. de Ghellinck d'Elseghem en de heer voorzitter van de kerkfabriek, Emiel De Smet, waren verwittigd en waren akkoord. Reeds in de jaren 1920 had mijn voorganger de preekstoel willen afbreken. Daar hij echter in Heusden benoemd was, kwam daar niets van.".

                kerk wannegem panorama

                    Panorama op de Wannegemse Sint-Machutuskerk (zonder preekstoel) 

Hultheim richt een oproep naar ieder die nog iets zou afweten van het verdwenen kansel. Elke nuttige info graag naar Patrick Devos: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 09/328 44 13. Patrick nodigt u uit om uw geheugen te testen op de volgende vragen:

  • heeft iemand een tekening, schets, of foto van de preekstoel, een detail ervan, of een foto met de preekstoel op de achtergrond ?
  • hoe zag de preekstoel eruit in het algemeen: donker of klaar hout ? geschilderd ? indrukwekkende of gewoontjes ?
  • waren er onderdelen van geschilderd (in kleur), waren er delen van in ijzer, brons (groen), vielen er sommige details bijzonder op ? (driehoek met oog, stralenbundel, een voorwerp, een kruis, een boek, wolken, enz).
  • hoe zag de voet  eruit: schapen ? hoeveel ? herders ? afsluiting errond ? een dikke stam, fijne pijlers ?
  • hoe was de kuip: rond, ovaal, vierkant, achthoekig) ? Wat was er op de kuipwanden te zien  taferelen/scènes, rechtstaande personen, welke opmerkelijke details ?
  • hoe zag het klankbord eruit (vierkant, rond enz), hoe was het opgehangen ?
  • hoe was de trap (recht, in een boog) en waar stond hij (naar het koor toe ?) ?