Romeinse waterputMen vermoedde al lang dat er op de Kapellekouter (Galgestraat, Anzegemsesteenweg) te Kruishoutem ooit een nederzetting was geweest met ambachten en afgodencultus. Eigenlijk nogal wiedes, de locatie is zowat de scheidingslijn van het Schelde- en Leiebekken met een panoramisch overzicht over beide dalen. M.a.w., een strategische plaats. 

25 jaar geleden startte doorgedreven archeologisch onderzoek. Alras bleek dat over diverse millennia heen meerdere bevolkingsgroepen deze plek hadden bewoond, waaronder Romeinen. Wat meteen de vraag naar boven brengt: zijn er nu nog Kruishoutemnaren met Romeins bloed in de aderen ?  Zijn wij Azzuri zonder het zelf te beseffen ?  De vondsten waren in elk geval niet min. Op vrijdag 5 oktober 1990 - nu een kwarteeuw geleden - werd een unieke Romeinse waterput naar boven gehaald (zie foto). Sindsdien reisde dit archeologisch unicum de wereld rond in de meest vooraanstaande historische musea.

Kruishoutemnaar Kurt Braeckman, conservator van het Provinciaal Archeologisch Museum te Velzeke én 25 jaar geleden actief betrokken bij de opgravingen, blikt in een geanimeerde sessie met film en foto’s terug op toen. Een boeiend verhaal over Romeinen, heidense goden, barbaren, schatten, grafplunderingen en lijken. 

Place to be: CC De Mastbloem. Datum en uur: vrijdag 16 oktober om 20u00. Inkom: 5€ VVK, 6€ ADD. Voorverkoopadressen: Raoul De Bel (09/383.60.75), krantenboetiek De Kiosk, bakkerij Nadine, Slagerij Chris & Michelle (Lozer)

Zie ook: Rare jongens die Romeinen, van waterput tot stort, Kruishoutemse Kroniek, Eierdopje oktober 2010.