oorlogsbeeld  monument gesneuvelde soldaten

97 jaar geleden eindigde de Eerste Wereldoorlog. Amper 11 dagen voordien, op Allerheiligen 1918, werden de Duitsers door de Amerikaanse 37ste US Division uit Kruishoutem verjaagd, richting Schelde. Hiermee kwam een einde aan meer dan 4 jaar bezetting, die de bevolking onder de duim had gehouden met inkwartieringen, dwangarbeid en opeisingen van alles wat niet te heet of te zwaar was. 

100 jaar geleden, in 1915, gaven 7 Kruishoutemse jongemannen hun leven voor het vaderland.

In het jaarboek 2015 van Hultheim verschijnt een artikel over het leven in Kruishoutem tijdens de Groote Oorlog en een hulde aan de 7 Kruishoutemnaren die sneuvelden in 1915. Een derde bijdrage ontrafelt het verband tussen de Eiergemeente en de ‘Last Post’ die nog elke avond in Ieper wordt geblazen (artikels onder voorbehoud).

Van de hand van Dennis Pieters verscheen het interessante boek ‘Leie- en Scheldestreek in de Grote Oorlog’, met door Duitse soldaten genomen foto’s in Kruishoutem, Nokere en omliggende gemeenten (Oost-Vlaanderen). Info bij www.klaproos.be of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Ook raadpleegbaar in de Kruishoutemse bibliotheek.