Dat wist u natuurlijk al lang, maar nu daagde het besef ook bij de UCI; vanaf volgend jaar krijgt Nokere Koerse - Danilith Classic  het predicaat ‘buiten categorie’ en hijst zich op het niveau van ‘Omloop Het Nieuwsblad’, ‘De Brabantse Pijl’ en ‘Dwars door Vlaanderen’.

Grote Prijs Jules Lowie  bestuur nokere koerse

  (foto’s copyright www.nokerekoerse.be)

In 1944 kwamen voor het eerst coureurs naar Nokere afgezakt. Wereldkampioen Marcel Kint (zie foto links) won de eerste editie van wat toen nog heette ‘Grote Prijs Jules Lowie’, genoemd naar de Nokerse profrenner die in 1935 5de was geworden in de Tour de France en in 1938 Parijs-Nice had gewonnen. Met de jaren veroverde Nokere Koerse zijn stek op de wielerkalender. Kleppers als Briek Schotte, Rik Van Looy, Bernard Thevenet, Freddy Maertens, Bernard Hinault, Greg Lemond en Fabian Cancellara kwamen aan de start.

Vanaf 2016 wordt Kruishoutems Mooiste een heuse semi-klassieker. Een terechte beloning voor de jarenlange inzet van de bestuursgroep. Een koers met een rijk verleden en een stralende toekomst !

Over Jules Lowie en diens krachtpatserijen in de Tours de France van 1935, 1937, 1938 en 1939 verschijnt een artikel in het jaarboek van Hultheim 2015: ‘Les Tours de Force van Jules Lowie’ (artikel onder voorbehoud).