De VTB-uitkijktoren staat weer op de agenda. In Het Laatste Nieuws van het laatste weekend van 2015 stelt burgemeester Joop Verzele de toekomst ervan in vraag: renoveren, een andere toren neerpoten, of de site omvormen tot een rustpunt voor de omgeving ?

Voor het artikel: http://www.hln.be/regio/nieuws-uit-kruishoutem/toekomst-uitkijktoren-onzeker-a2567386/

Het was toenmalig VAB-VTB voorzitter en gemeentesecretaris René D’Huyvettter, die in het begin van de jaren zestig zijn idee doordrukte om deze toeristische trekpleister op te trekken. Duizenden hebben sindsdien de toren beklommen.

Uitkijktoren    inkomtickets

Links: de VTB-uitkijktoren in voorbereiding op zijn plechtige inhuldiging op 23 mei 1963. Rechts: de inkomticketjes van de eerste jaren: 5 BEF voor volwassenen, 3 BEF voor kinderen, 10 BEF groepstarief (foto-archief Hultheim).

Dat de torensite een boost up kon gebruiken, constateerde Hultheim in 2013. Het Kruishoutems curiosum stond toen een halve eeuw pal in weer en wind als wachter aan de poorten van de Vlaamse Ardennen. In tegenstelling met wat de auteur van het HLN-artikel beweert, was de heem- en geschiedkundige kring toen de enige om aandacht te besteden aan dit (niet gevierde) jubileum. Op initiatief van het gemeentebestuur werden in de winter van 2013-2014 kappingen verricht, zodat het panorama naar het (noord)westen gevrijwaard bleef.