De jaarwende was voor burgemeester Joop Verzele een tijd van bezinning over het eigen heem. Na een eerste ballonnetje betreffende de uitkijktoren (zie ons bericht op deze site op 28.12.2015) stak hij er recentelijk een tweede op: de gemeente heeft plannen voor een eiermuseum.

Zie het artikel in Het Laatste Nieuws d.d. 02/03.01.2016: http://www.hln.be/regio/nieuws-uit-kruishoutem/kruishoutem-krijgt-virtueel-ei-museum-a2572628/

jaarmarkt sint elooi 2 12 1952   jaarmarkt 1952

In eerste instantie wordt gedacht aan een verzamelpunt voor materieel erfgoed betreffende kip en ei. Dit zou er moeten komen in het scholencomplex achter De Mastbloem. Ook waaieren er ideeën uit in de richting van wat heet: “een plek online waarop we alles in verband met Kruishoutem en het ei bundelen”. Mogen we hieruit afleiden dat de gemeente documentatie betreffende de eigeschiedenis zal digitaliseren, ja zelfs beschikbaar stellen op een heuse webstek? Het blijft allemaal nogal vaag en één (wind)ei maakt zeker de lente niet, maar elk begin van idee om Kruishoutems verleden te inventariseren en voor het publiek open te stellen, verdient aanbeveling.

Pronkstuk in deze heemkundige collectie zal uiteraard het kakelverse artikel “Kruishoutems glorierijke geschiedenis van markt, kip en ei. Van Lodewijk XIV’s oorkonde tot Europese eiermarkt” van Chris Van der Meeren zijn, sowieso verplichte lectuur voor ieder betrokkene bij dit initiatief. Het jaarboek 2015, waarin het artikel verscheen, kan bij erevoorzitter Raoul De Bel worden bekomen: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en 09 / 383 60 75.

Zie: