vredegerecht kruishoutemHet vredegerecht in Kruishoutem sloot op donderdag 3 maart definitief de deuren om overgeheveld te worden naar Oudenaarde. Kruishoutem is één van de 29 Belgische gemeenten die hun ‘eerste rechtbank voor het volk’ kwijtspelen. Rationalisering en schaalvergroting zouden de Staat een besparing moeten opleveren van 20 miljoen euro.

Het Kruishoutemse vredegerecht, dat tot in de vijftiger jaren van de vorige eeuw was gehuisvest in de bovenverdieping van het gemeentehuis, vond nadien zijn stek aan het Nieuw Plein.

Wanneer het vredegerecht voor het eerst zijn opwachting maakte in Kruishoutem, is een voorwerp van verder onderzoek. Vast staat in elk geval dat reeds vóòr de Belgische onafhankelijkheid de Eiergemeente het regionale centrum was van eerste-lijns-rechtspraak. Feit is bv. dat onder Napoleon - die toen een vernieuwende gerechtsstructuur opzette - er hier in 1802 een justice de paix was, territoriaal bevoegd voor de gemeenten Cruyshautem, Nockere, Heurne, Ouwegem, Huysse, Syngem, Lede, Zulte, Mullem et Wannegem. Daaraan komt nu een einde: dura lex, sed lex.