ronde van frankrijk 1937

19 juillet 1937. Col de Peyresourde. 15de rit in de Ronde van Frankrijk, van Luchon naar Pau met 4 zware cols: Peyresourde, Aspin, Tourmalet en Aubisque. De Belgische ploeg attaqueert  van bij de start om de Fransman Roger Lapébie - na Sylvère Maes tweede in de rangschikking - nog meer in het verlies te rijden. Op de Peyresourde leidt Kruishoutemnaar Jules Lowie - 5de in de Tour van 1935 - de cadans voor Sylvère Maes, Félicien Vervaecke, Marcel Kint, de Spaanse berggeit Julian Berrendero Martin, de Fransman Pierre Gallien en Ward Vissers. Lapébie weet die dag de schade te beperken; op achterstand gereden, klampt hij zich op elke berg vast aan de volgwagens van zijn Franse compatriotes. Hij wordt amper beboet.

In de volgende rit van Pau naar Bordeaux is het de beurt aan de Fransen om ten aanval te trekken. De achtervolgende Belgen worden opgehouden aan een spoorweg voor een trein die niet komt opdagen … Onderweg zijn ze door het chauvinistische Franse publiek uitgejouwd, bespuugd, bedreigd en bestookt met stenen en peper.

De dag erna verlaat de Belgische ploeg - met gele truidrager Sylvère Maes - de Tour. Sportminnend België staat op zijn kop. Onze Jules Lowie staat op dat moment 8ste in de klassering. In 1938 zal hij de rittenwedstrijd Parijs-Nice winnen en in de Tour als 7de eindigen op 48'56" van de Italiaanse championissimo  Gino Bartali. Sylvère Maes zal in 1939 de Ronde winnen. In die Tour wordt Lowie nog voor het hooggebergte uitgeschakeld door een vreselijke val in de Landes. Daarna is het dertig jaar wachten tot nog ’s een Belg het geel naar huis brengt. Diens naam: Eddy Merckx.

 

Zie ook:

  • DE BORGGRAEVE Edwin, De Tours de Force van Jules Lowie, jaarboek Hultheim 2015, p.199-233.