Dit was de vraag die Chris Van der Meeren zich stelde in volle coronacrisis. Hij dook in parochieregisters, haalde het stof van gemeentelijke archieven. Hij ging 400 jaar terug in de tijd.

 

Uittreksel overlijdensregister 1646

Uittreksel uit het Kruishoutemse overlijdensregister 1646: op 7 september overlijden 4 jonge mensen van minder dan 30 jaar. Daarbij zijn de zussen Elisabeth en Livina Baerts, respectievelijk 30 en 28 jaar. De pastoor vermeldt bij Livina ‘obiit peste’, gestorven door de pest (site Rijksarchief, parochieregisters Kruishoutem.)

 

Wat bleek? Kruishoutem moest net zoals zovele dorpen in Vlaanderen met de regelmaat van de klok dodelijke pandemieën doorstaan. Pest, cholera, Spaanse en andere griepen, rode loop, dysenterie, hongersnood, luchtwegeninfecties, oorlog, pokken, tyfus, mazelen, kinkhoest, enz… Noem het maar op, ze passeerden allemaal de revue en stuurden onze voorouders massaal naar de Eeuwige Jachtvelden.

Chris maakte een Hitparade van de epidemieën die het zwaarst inhakten op de Kruishoutemse bevolking, van 1646 tot nu. Wil u weten op welke plaats corona staat in de Top 20 van de Kruishoutemse Pandemieën ? U leest het in het jubileumjaarboek van Hultheim, op p.109 !